Houthakken - Handig en verstandig?!


Handig is wat we ons wensen. Echter, handig is niet altijd verstandig. En omdat verstandig niet altijd makkelijk is wordt er vaker gekozen voor handig, ook al is het niet verstandig. Laten we samen zoeken naar handig en verstandig.

Handig en verstandig?!

‘Weet jij waarom veel mensen graag houthakken?’, vroeg Albert Einstein. Hij antwoordde vervolgens zelf: ‘Bij deze activiteit ziet men direct het resultaat.’

En zo is het maar net. De meeste mensen hebben een grote voorkeur om dingen te doen waarvan het resultaat direct zichtbaar of merkbaar is. Want wie vindt nu het schuren en schoonmaken van kozijnen leuker dan het verven ervan? Iedereen wil toch het liefst die mooie verflaag aanbrengen? En waarom is afvallen voor veel mensen vaak zo moeilijk? Omdat je vandaag iets moet laten (afzien), waarvan je pas op zijn vroegst over een tijdje resultaat ziet of ervaart.

Precies zo werkt het ook met handig en verstandig. Sommige dingen zijn vandaag zo handig (lekker snel resultaat, korte klappen), maar blijken op de iets langere termijn allesbehalve verstandig. En andersom: dat wat op termijn heel verstandig is vraagt vandaag om monnikenwerk en lijkt, als je er middenin zit, helemaal niet handig. Je moet vandaag stoeien en gedisciplineerd acteren om daarvan pas op de langere termijn te kunnen genieten.

Ploeteren & puzzelen

Het afgelopen jaar zijn er best wel stappen gezet op het gebied van gegevensuitwisseling. Er zijn veel voorbereidingen getroffen door een aantal koplopers. Maar we zijn er nog lang niet. En toch …… en toch …………….. moeten we in 2024 en 2025 met zijn allen ergens staan. Denk aan het IZA en de Wegiz. En ja, daar moeten we vandaag met elkaar voor ploeteren en puzzelen. Welke zibs zitten nu precies waar in welke applicatie? Hoe gebruiken wij die velden en worden deze goed gevuld? Hoe zorgen we dat we in de regio goede afspraken maken over het gezamenlijk omgaan met gegevens? En hoe zorgen wij ervoor dat we dit continu samen verbeteren? Voorwaar iets anders dan lekker houthakken en de kachel aansteken.

Sprookjes vertellen

Om dat puzzelen te vergemakkelijken moeten wij met elkaar spreken over onze vergezichten, het liefst met een flink portie verbeeldingskracht: wat kunnen wij straks? En dus moeten we concreter maken dat als wij in 2025 dit alles voor elkaar hebben dan:

  • heeft een cliënt echt de mogelijkheid tot regie vanuit zijn persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO)
  • beschikken zorgverleners over complete en actuele gegevens van cliënten
  • vindt gegevensoverdracht sneller en beter plaats met minder kans op fouten en dat maakt het voor de cliënt veiliger en makkelijker

Om deze verbeelding van de nabije toekomst tot zijn recht te laten komen helpt het elkaar sprookjes te vertellen. Goede sprookjes blijven immers hangen.

Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal

Dus ja, laten wij elkaar de komende tijd veel sprookjes vertellen. Want wat is nu een mooier moment om dit aan het einde van een jaar te doen? Een periode waarin de dagen kort zijn, we knus bij elkaar kruipen en de warmte van gezelschap zoeken. Ken jij het sprookje van de drie kleine biggetjes, door Disney zo leuk vertaald in de film? Met de rollen Knir, Knar en Knor. Dat sprookje gaat ook over ‘handig en/of/niet verstandig’. Het gaat over verbeelding, over nu beginnen, over stap voor stap, over luiheid en ijver, over een goede voorbereiding is het halve werk, over het leggen van een stevig fundament om langere tijd stormen te weerstaan en over samenwerken, met elkaar en met Wolfje.

Vandaag werken aan onze verbeelding

Kortom, wij vertellen graag sprookjes, omdat we je mee willen nemen in onze verbeelding waarin wij onze dromen waarmaken. Waar we vandaag, elke dag weer, aan werken. En ja, daar moeten we samen nog veel aan doen, maar als wij vandaag beginnen met puzzelen zijn we samen in 2025 klaar voor een goede uitvoering van de Wegiz en voldoen wij allen tijdig aan het IZA.

Opdat we met minder mensen nog steeds hele goede resultaten leveren en we straks de zorg ook nog kunnen leveren die cliënten nodig hebben. En daarvoor moeten wij nu ploeteren en puzzelen. Moeten wij over onze schaduw heen stappen en ons realiseren dat dit heel verstandig is, al lijkt het vandaag allesbehalve handig. Op de langere termijn is het werken met zibs en standaarden echt superhandig (en nodig) en dus zeker ook heel verstandig. Kijk naar het huis van het derde biggetje, Knor, die doorstaat de storm en de aanvallen van de grote Boze Wolf en vangt in de film de andere twee, Knir en Knar, op als zij zonder huis in de kou staan.

Wij werken nu samen met onze klanten aan een stevig fundament met alles wat daarop hoort. En dat delen wij graag met al onze klanten. Zodat we samen beter worden en de toekomst vol vertrouwen tegemoet gaan, ook al weten we nu niet precies wat de details zullen gaan worden.

Doe jij mee?

Doe jij in het nieuwe jaar met ons mee? Dan werken wij heel graag samen met jou aan het realiseren van een handige en verstandige toekomst. Wij hopen dat we net zo’n mooi samenwerkingsjaar tegemoet gaan als wij nu achter ons laten. Geniet van elkaar, van het moois dat we samen hebben en samen maken.

Dat we maar veel mooie sprookjes vertellen, die we samen uit laten komen!

Warme groet,
namens alle Infozorgers,
met dank voor al jullie vertrouwen,

Ilona Pullens

Albert Einstein:
Als je wilt dat je kinderen intelligent zijn, lees ze dan sprookjes voor. Wil je dat ze briljant zijn, lees ze meer sprookjes voor.

21 december 2022