Er zijn allerlei berichten over het ‘nieuwe normaal’, ik lees er veel. Geen handen schudden, anderhalve meter afstand houden en winkelwagentjes met de muntjes er al in. Het is enorm wennen, voor iedereen. De huidige situatie vraagt veel aanpassingen. Hoe zal het er uitzien over een maand, of over een jaar?
Niemand die het je kan vertellen. Wat wél duidelijk is, is dat deze situatie tijdelijk is. Ik zou dus liever spreken van het ‘huidige normaal’, we kunnen namelijk niet in de toekomst kijken. Wat we wel kunnen is naar het verleden kijken. Dit geeft ons de unieke kans om te evalueren: was het ‘oude normaal’ eigenlijk wel zo normaal?
Het oude normaal
Net als ieder ander kan ik niet wachten om weer de kroeg in te duiken, de bioscoop te bezoeken en de kassière bij de Appie te knuffelen na het afrekenen. Deze, en veel andere zaken staan hoog op mijn verlanglijst. Maar bij het ‘oude normaal’ hoort ook: aansluiten in de file, zoeken naar een parkeerplek, zoeken naar een vrije werkplek, de rij bij het koffiezetapparaat, in sommige gevallen: vieze koffie, een íets te lawaaiige kantoortuin, het vakantieverhaal van je collega wanneer je nét te druk bent om te luisteren, enzovoorts.
Van het huidige normaal naar het échte nieuwe normaal
De coronacrisis geeft een fantastisch beeld van het aanpassingsvermogen van mensen. In mijn dagelijks werk zie ik dat het ‘huidige normaal’ intussen loopt als een geoliede machine. Dit gegeven biedt hoop voor de toekomst. Zou deze crisis nu het startpunt zijn om de manier van werken in een nieuw jasje te steken? Gaan we in de toekomst door met de digitale overleggen?
Mijn voorstel is om de gedane ervaring mee te nemen naar de toekomst, en een nieuw soort werken te creëren. Het échte ‘nieuwe normaal’: een melange van het ‘oude normaal’ en het ‘huidige normaal’. Laten we de nieuwe werkmethoden die we nu noodgedwongen gebruiken meenemen naar de toekomst, waar zowel live als digitale vergaderingen zijn.
Maak gebruik van je mooie thuiswerkplek, maar ga ook naar kantoor als dit nodig is. De voordelen zijn legio. Denk alleen al aan een lege snelweg, je eigen koffie, op tijd je kind van de crèche halen, minder reistijd en ga zo maar door. Ik ben ervan overtuigd dat het échte ‘nieuwe werken’ een hit kan zijn. Naast het persoonlijk gewin is deze aanpak ook nog eens goed voor het milieu, is dat niet hip?
Ieder nadeel heeft zijn voordeel
Een jaar, zolang werken we al vanuit huis. Na een paar weken werken op een kruk aan de eettafel heb ik toch maar een zogenaamde ‘ergonomisch verantwoorde werkplek’ ingericht. En hoewel ik op mijn scherm elke dag veel mensen zie, mis ik toch het ‘echte’ contact. Maar niet iedereen denkt er zo over.
Geloof het of niet, er zijn wezens die profiteren van deze crisis: honden en katten.
Mijn vriendin en ik hebben twee honden, Piet en Bets. Het toeval wil dat dit de leukste honden op aarde zijn, heb ik weer. En terwijl wij mensen worstelen met het gebrek aan contact, vieren zij hoogtijdagen. Zoals het zinken van de Titanic een ramp was voor de mens, was dit een zegen voor de kreeften aan boord. Zo zie je maar, Cruijffs’ wijsheid is weer eens toepasbaar.
Als mijn honden zouden mogen kiezen, dan zouden zij het bovengenoemde ‘nieuwe werken’ direct omarmen. Ze zullen het nooit meer zo goed krijgen als nu, maar het is een goede tweede optie. Ook voor ieders’ thuissituatie zie ik louter voordelen: je geeft bij het koffiezetapparaat je partner een kus, in plaats van een boks aan een telefonerende collega…...
Kortom: voor ons welzijn, het welzijn van onze kinderen en huisdieren én voor moeder aarde: laten we leren van de ellende!
17 februari 2021
Nieuws
De 5 meest actuele nieuwsberichten.....